Odpowiedni sposób zaparzenia yerba mate pozwala na wydobycie wszystkich największych jej walorów. Kluczowa jest właściwa temperatura wody. Najlepiej jest parzyć herbatę yerba mate przegotowaną i schłodzoną do siedemdziesięciu stopni Celsjusza wodą. Yerba mate powinno się parzyć od trzech do pięciu minut. Jednak ostateczny smak i aromat naparu zależy przede wszystkim od jakości suszu.
W procesie produkcyjnym yerba mate Cruz de Malta wykorzystywane są wszystkie elementy zebranych roślin, zarówno listki, jak i łodygi. W opakowaniu znajduje się więc całe spektrum rośliny, pokrojonej na stosunkowo grube kawałki łodyżek oraz pył i zmielone liście. Cruz de Malta jest herbatą, która nie wypłukuje się po pierwszym zalaniu. Dlatego jedną porcję można zaparzyć nawet kilkukrotnie, a za każdym razem napar ma równie silne działanie.
Cruz de Malta jest jedną z popularniejszych odmian yerba mate. Dostawcy wyrobu dbają, aby za każdym razem cechował się on wysoką jakością. Wpływa na to przede wszystkim odpowiednia pielęgnacja krzewów ostrokrzewu paragwajskiego, a także zbiór ziela z rosnących plantacji. Równie ważne są również kolejne etapy produkcyjne. Najbardziej istotny jest jednak proces dojrzewania suszu.