Maltitol – ciekawa alternatywa dla cukru

maltitolOstatnimi laty bardzo dużo zostało napisane oraz powiedziane na temat szkodliwości białego cukru w diecie. Jednak każdy z nas niekiedy potrzebuje osłodzić pieczone ciasto lub sporządzany kompot tak, aby odpowiednio smakował. Na szczęście mamy dostępne liczne alternatywy dla popularnego cukru, które mają lepszy wpływ na nasze zdrowie.

Jednym z nich jest maltitol, należący do grupy poliolami, zwanych alkoholami cukrowymi. Jest to substancja pochodzenia naturalnego, przemysłowo wydobywana z ziaren zbóż, np. kukurydzy. Wbrew mylącej nazwie, maltitol Yerba Mate Store nie zawiera w składzie alkoholu. W przeciwieństwie do wielu innych słodzików, ten smakuje bardzo podobnie do białego cukru, przez co łatwiej może go zastąpić. Poza tym, nie zmienia on swojej struktury pod wpływem temperatury, dlatego zalecany jest do ciast. W 90% jego stopień słodkości odpowiada cukrowi białemu, zatem łatwo można przemycić maltitol do gotowego przepisu, bez konieczności zmiany proporcji. Polecany diabetykom, ale również chorym na celiaklię czy osobom nietolerującym laktozy. Produkt znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych. Za pół kilo produktu zapłacimy około 8 złotych.

 

Jeżeli chcesz ograniczyć szkodliwy, biały cukier, najłatwiej zastąpisz go z pomocą maltitolu. Dzięki popularności zdrowej żywności, bez problemu znajdziesz ten produkt w sklepach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *