Trzy zdrowe dodatki do domowego pieczywa

 czarnuszkaCoraz więcej z nas, przy odrobinie wolnego czasu, decyduje się na samodzielne upieczenie chleba, zamiast kupować go w pobliskiej piekarni. Chleb pieczony samodzielnie jest o wiele zdrowszy i nie posiada szkodliwych dla naszego zdrowia spulchniaczy oraz substancji konserwujących. Oto kilka zdrowych nasion, które poprawią zarówno smak, jak i wygląd domowego chleba.

Słonecznik przede wszystkim

Każdy, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem domowego chleba, powinien koniecznie zaopatrzyć się w większą paczkę łuskanego słonecznika. To ziarna, które najchętniej dodajemy do chleba lub bułek i rzeczywiście słonecznik doskonale wzbogaca smak domowego chleba. Można dodać go bezpośrednio do ciasta lub posypać nim górę chleba.

Chleb z czarnuszką 

W ostatnich latach coraz więcej osób odkrywa niezwykłe właściwości czarnuszki. Cena czarnuszki to około 5 zł za 100 gramów nasion. Taka ilość spokojnie wystarczy do upieczenia kilku chlebów, szczególnie jeśli chcemy nasionami jedynie posypać wierzch. Czarnuszka ma wiele cennych właściwości oraz działa pozytywnie na naszą odporność, dlatego warto spożywać ją szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Dynia

Nie mogło zabraknąć miejsca także dla pestek dyni. Są one niezwykle zdrowe i każdy z nas powinien codziennie zjeść choć małą garść tych nasion. Pestkami dyni posypać możemy zarówno domowy chleb, jak i aromatyczne bułeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *